L'any 1985 el Consell Cultural i els municipis aneuencs creaven l'Arxiu Històric de les Valls d'Aneu per tal de recuperar el fons documental dispers. Aquest vast programa incloïa també l'objectiu, per part del Consell Cultural, de la creació d'un fons d'imatges que complementés aquell patrimoni documental. Ha estat, des de llavors, una tasca lenta però indeturable. Una actuació que ha seguit tres eixos constants: buidatge dels fons fotogràfics privats i públics (Centre Excursionista de Catalunya, Arxiu Mas, Arxiu Bastardes, Arxiu Pere Català-Roca, Arxiu Joan Tous, Arxiu Joaquim Morelló, Arxiu Corbera, Museu d'Arts, Indústries i Tradicions Populars, Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya, Arxiu Institutd'Estudis llerdencs), campanya de recollida fotogràfica dels fons familiars d'Àneu i, finalment, exposicions per tal de donar a conèixer els fons fotogràfics (Les valls d'Àneu: els pobles i ¡a gent, 1988; Cerbí, 1998; Jou, 1999).
S'havia, doncs, complert l'objectiu inicial d'atorgar a la fotografia un valor documental de primera importància, car els fons fotogràfics del Consell Cultural arribaven als quatre mil negatius que, sens dubte, teixeixen una crònica fidel de les Valls d'Àneu. S'havien desbordat les previsions inicials i arribava el moment precis de donar forma a aquest valuós llegat documental.
L'assemblea general de socis del Consell Cultural celebrada el dia 29 de desembre del 2000 i a proposta de la junta de govern aprovava la creació de l'Arxiu d'Imatges del Consell Cultural de les Valls d'Àneu per tal de garantir la conservació i difusió dels fons dipositats. En línies generals, el projecte consisteix en la digitalització de tots els fons, en la creació d'una base de dades de consulta pública i en la difusió dels continguts a través de la publicació de catàlegs i activitats divulgatives. Atesa l'envergadura i els costos del projecte, però, se'n va proposar l'execució al llarg de tres fases (2001-2003).
Durant l'any 2001 es va portar a terme l'adquisició de l'equip de digitalització i el mobiliari complementari, la incorporació del gros del Fons Corbera i la digitalització i documentació de 1.600 fotografies.
L'any 2002 es va realitzar la posada en marxa del servei de consultes, la digitalització de 2.000 fotografies més, l'arxivament dels fons en format paper i negatius, i la incorporació de dos de nous: el Carlos Estevan Membrado i l'Arxiu Gavín. Igualment, a final d'any va veure la llum el primer catàleg fotogràfic d'una nova col·lecció. Aquest primer número estava dedicat íntegrament al Fons Corbera.
La darrera fase del procés de creació, es va portar a terme durant l'any 2003, amb la digitalització de la resta dels fons fotogràfics, la publicació d'un nou catàleg així com l'elaboració d'un catàleg electrònic de l'Arxiu d'Imatges en format CD.